Call 01747 858215

Plant lover’s Dorset garden

  • Home
  • /
  • Plant lover’s Dorset garden
Plant lover’s Dorset garden

Before

Plant lover’s Dorset garden

Vertical accents open up the space

Plant lover’s Dorset garden
Plant lover’s Dorset garden
Plant lover’s Dorset garden

Plant lover’s Dorset garden

Date May 2013
Location Dorset
Category Residential
Project details: 

The Brief

The existing garden in Shaftesbury, Dorset was laid mainly as brick-edged vegetable borders on a steep, south-facing slope. We were asked to create a relaxing garden where the client could entertain her love of plants.

The Solution

The design for this garden in Shaftesbury, Dorset involved creating dynamic shapes and strong verticals to take guide the eye away from the enclosing fences all round.

A sandstone sett path edged with lavender, shaded for part of its length by a rose and clematis-covered pergola, swept around a lawn edged in brick to a decked seating area with views. From here lush swathes of perennials flowed down the garden towards the house broken only by the vertical accents of  Italian cypress trees.

All the bricks used in the landscaping were reclaimed from the previous garden layout. And the many tons of topsoil removed to create a lower seating area were hand-barrowed through the terraced house via two rows of steps!

Talk With Us